Jeste li znali ovo o mlijeku iz trgovina?

By 27/01/2016Blog

Jeste li znali da je svo mlijeko iz hrvatskih trgovina toplinski obrađeno? Čak i ono koje se zove »svježe mlijeko« prošlo je proces pasterizacije. Najveća zamjerka pasterizaciji je uništavanje enzima zbog čega minerali iz mlijeka, uključujući i kalcij, postaju nedostupni za naše tijelo. Tako će neke osobe unatoč konzumaciji mlijeka razviti osteoporozu. Mlijeko na mljekomatima je u nedirnutom obliku.

Mljekomati su uređaji za točenje svježeg kravljeg mlijeka koji farmeri sami postavljaju, pune i održavaju. Bilježe sjajne rezultate prodaje jer je njihovo mlijeko potpuno prirodno i nije prošlo ni jedan industrijski proces. Brojne su, naime, prednosti ovog oblika izravne prodaje, za farmera, ali i za kupca, koji litru mlijeka može kupiti 24 sata na dan.
Logika je jednostavna. Dati 5,5 kuna za industrijsko mlijeko s jedva 3 posto mliječne masti ili za 50 lipa više po litri uživati u punomasnom, ukusnom domaćem mlijeku koje, ako nam se i pokvari, ne bacamo nego dobivamo kiselo mlijeko.

Tako razmišljaju i brojni farmeri koji ovih dana ulažu u mljekomate, pa se čini da je pitanje vremena kada ćemo i u drugim gradovima Hrvatske po pravo, domaće mlijeko ići sa staklenim bocama ili čašicama.