Kako napraviti polutvrdi kuhani sir?

By 27/01/2016Blog

Za izradu ove vrstu sira potrebno je oko pola sata vremena.
Za početak vam je dovoljno oko 5l mlijeka .
Mlijeko stavite kuhati i čekate da zavrije. Kad je mlijeko zakipjelo ugasite vatru i u kipuće mlijeko stavite 5 žlica octa ( ALKOHOLNI OCAT ) ,zatim dobro promiješajte i pričekajte da se gruš odvoji od sirutke. Dignuti gruš izvadite u jednu posudu i stavite 1 žlicu (veliku) soli, ponovno malo promiješajte i stavite u kalup, ako nemate kalup stavite na manju sirnicu. Kad ste gruš stavili u kalup, potrebno je poravnati površinu gruša, može i rukom, stavite na gruš neki poklopac ili nešto što vam odgovara posudi u kojoj je gruš.
Na tako poklopljen gruš morate staviti nešto da ga dobro stisne ( neki uteg ili nešto slično).
Sve skupa ostavite da se ohladi. Kad je hladno, maknite uteg i poklopac te istresite iz kalupa van.
Ako radite sir od više mlijeka pravilo je da stavite koliko litara mlijeka toliko žlica octa i tada povećate sol npr; 5 litara mlijeka = 5 žlica octa = žlica soli
10 litara mlijeka =10 žlica octa=2 žlice soli
Ako netko ima mogućnost sir se može staviti na dimljenje.
Ovako napravljen sir dobro ide uz nareske i dobru čašicu vina.
Želimo vam puno uspjeha u izradi ovog sira .

DOBAR TEK !