zadruga_logo

SUSTAV KONTROLE KVALITETE NA FARMAMA MUZNIH KRAVA MLJEKARSKO STOČARSKE ZADRUGE Proizvodi sela

Kontrola kvalitete mlijeka provodi se:                                                 

  1. Dnevno internom kontrolom mlijeka na farmama
  2. Mjesečnim uzorkovanjem mlijeka te laboratorijskim ispitivanjima koje obavlja ovlašteni laboratorij za kontrolu kvalitete Veterinarskog instituta u Zagrebu
  3. Ciljanim uzorkovanjem – jednom mjesečno od strane ovlaštenog laboratorija Agronomskog fakulteta u Zagrebu
  4. Provođenjem kontrolnih procedura prilikom dodjele i nadzora nad korištenjem Znaka o kontroliranom porijeklu svježeg mlijeka „Mlijeko Hrvatskih farmi“, koje provodi Hrvatska poljoprivredna agencija , ustanova za poslove u poljoprivredi iz Križevaca.

Kontrola kvalitete mliječnih proizvoda provodi se:

  1. Dnevno internom kontrolom mlijeka na farmama
  2. Tromjesečnim uzorkovanjem mliječnih proizvoda (sira, vrhnja, putra, kuhanih sireva, polutvrdih sireva i jogurta) te laboratorijskim ispitivanjima koje obavlja ovlašteni laboratorij za kontrolu kvalitete Veterinarskog instituta u Zagrebu
  3. Ciljanim uzorkovanjem od strane proizvođača te laboratorijskim ispitivanjima koja provodi prehrambeno tehnoločki fakultet u Zagrebu ili ovlašteni laboratoriji zemalja članicama EU.

Kontrola kvalitete hrane za stoku provodi se:

  1. Kontrolom deklaracija o ispravnosti sročne hrane prilikom kupnje stočne hrane i stočnih pripravaka
  2. Ciljanim uzorkovanjem sjenaže lucerne, travne silaže i smjese od strane farmera te laboratorijskim ispitivanje koje provode ovlašteni laboratorij za kontrolu kvalitete Veterinarskog instituta u Zagrebu

Kontrola zdrastvenog stanja stočnog fonda na farmi provodi se:

  1. Dnevnim pregledom stoke od strane zaposlenika na farmi
  2. Redovnim pregledima stoke od strane veterinarskih službi sukladno ovlastima iz Zakona o veterinarstvu

Kontrola zdrastvenog stanja radnika provodi se sukladno Procjeni opasnosti:

  1. Sanitarni pregled svakih 6 mjeseci
  2. Higijenski minimum svake 2 godine

Kontrola ispravnosti prostora i uređaja za prodaju hrane

  • provodi Ministarstvo zdrastva sukladno Zakonu o službenoim kontrolama koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja (N.N. 81/13.)

Pročitajte naš blog

Recent Posts / View All Posts

Kako napraviti polutvrdi kuhani sir?

| Blog | No Comments

Za izradu ove vrstu sira potrebno je oko pola sata vremena. Za početak vam je dovoljno oko 5l mlijeka . Mlijeko stavite kuhati i čekate da zavrije. Kad je mlijeko…

Kako napraviti domaći sir?

| Blog | No Comments

Mlijeko koje ste kupili kod nas stavite u jednu posudu, najbolje neki lonac koji može kasnije u pećnicu ili neka rosfrajna zdjela. Mlijeko se ostavi kroz dan i pol do…

Jeste li znali ovo o mlijeku iz trgovina?

| Blog | No Comments

Jeste li znali da je svo mlijeko iz hrvatskih trgovina toplinski obrađeno? Čak i ono koje se zove »svježe mlijeko« prošlo je proces pasterizacije. Najveća zamjerka pasterizaciji je uništavanje enzima…

Mlijeko – savršena hrana

| Blog | No Comments

Još je Hipokrat, «otac medicine« ustvrdio da je mlijeko najsavršenija prirodna hrana? Mlijeko sadrži optimalni bjelančevinski sastav, a samo jedna litra mlijeka sadrži bjelančevina kao 176 g ribe ili 163…