SUSTAV KONTROLE KVALITETE NA FARMAMA MUZNIH KRAVA MLJEKARSKO STOČARSKE ZADRUGE Proizvodi sela
Kontrola kvalitete mlijeka provodi se:
- Dnevno internom kontrolom mlijeka na farmama
- Mjesečnim uzorkovanjem mlijeka te laboratorijskim ispitivanjima koje obavlja ovlašteni laboratorij za kontrolu kvalitete Veterinarskog instituta u Zagrebu
- Ciljanim uzorkovanjem – jednom mjesečno od strane ovlaštenog laboratorija Agronomskog fakulteta u Zagrebu
- Provođenjem kontrolnih procedura prilikom dodjele i nadzora nad korištenjem Znaka o kontroliranom porijeklu svježeg mlijeka „Mlijeko Hrvatskih farmi“, koje provodi Hrvatska poljoprivredna agencija , ustanova za poslove u poljoprivredi iz Križevaca.
Kontrola kvalitete mliječnih proizvoda provodi se:
- Dnevno internom kontrolom mlijeka na farmama
- Tromjesečnim uzorkovanjem mliječnih proizvoda (sira, vrhnja, putra, kuhanih sireva, polutvrdih sireva i jogurta) te laboratorijskim ispitivanjima koje obavlja ovlašteni laboratorij za kontrolu kvalitete Veterinarskog instituta u Zagrebu
- Ciljanim uzorkovanjem od strane proizvođača te laboratorijskim ispitivanjima koja provodi prehrambeno tehnoločki fakultet u Zagrebu ili ovlašteni laboratoriji zemalja članicama EU.
Kontrola kvalitete hrane za stoku provodi se:
- Kontrolom deklaracija o ispravnosti sročne hrane prilikom kupnje stočne hrane i stočnih pripravaka
- Ciljanim uzorkovanjem sjenaže lucerne, travne silaže i smjese od strane farmera te laboratorijskim ispitivanje koje provode ovlašteni laboratorij za kontrolu kvalitete Veterinarskog instituta u Zagrebu
Kontrola zdrastvenog stanja stočnog fonda na farmi provodi se:
- Dnevnim pregledom stoke od strane zaposlenika na farmi
- Redovnim pregledima stoke od strane veterinarskih službi sukladno ovlastima iz Zakona o veterinarstvu
Kontrola zdrastvenog stanja radnika provodi se sukladno Procjeni opasnosti:
- Sanitarni pregled svakih 6 mjeseci
- Higijenski minimum svake 2 godine
Kontrola ispravnosti prostora i uređaja za prodaju hrane
- provodi Ministarstvo zdrastva sukladno Zakonu o službenoim kontrolama koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja (N.N. 81/13.)
Pročitajte naš blog
Recent Posts / View All Posts

Za izradu ove vrstu sira potrebno je oko pola sata vremena. Za početak vam je dovoljno oko 5l mlijeka . Mlijeko stavite kuhati i čekate da zavrije. Kad je mlijeko…

Mlijeko koje ste kupili kod nas stavite u jednu posudu, najbolje neki lonac koji može kasnije u pećnicu ili neka rosfrajna zdjela. Mlijeko se ostavi kroz dan i pol do…

Jeste li znali da je svo mlijeko iz hrvatskih trgovina toplinski obrađeno? Čak i ono koje se zove »svježe mlijeko« prošlo je proces pasterizacije. Najveća zamjerka pasterizaciji je uništavanje enzima…