Mlijeko koje ste kupili kod nas stavite u jednu posudu, najbolje neki lonac koji može kasnije u pećnicu ili neka rosfrajna zdjela. Mlijeko se ostavi kroz dan i pol do dva dana dok se ne napravi kiseli gruš. To provjerite nekom žlicom ili nožem ako je gruš čvrst tada morate sa njega skinuti vrhnje koje se diglo na površinu lonca. Ima ga debljine jedan prst. Kada ste skinuli vrhnje, uzmite nož i izrežite gruš na trećine od jednog kraja lonca na drugi da dobijete kocke veličine 5×5 cm. Tako izrezani gruš zajedno sa loncem stavite u pečnicu na 50 stupnjeva oko tri do četri sata. Tada izvadite lonac na neko hladnije mjesto i ostavite da se sve skupa ohladi. Ohlađeni gruš izvadite na sirnicu (posuda sa rupicama) i ostavite da se cijedi do željene tvrdoće sira. Obrano vrhnje možete koristiti za kolače ili razna jela sa vrhnjem.
Drugi način da se pregrije sir je: u jednu posudu veću od one u kojoj je gruš zakipite vode pola posude i izrezani gruš sa kutljačom stavljajte polako u vrelu vodu sve do kraja također ostavite da se sve skupa ohladi i izvadite na sirnicu. Kod ovog načina sirutka nije dobra jer je vodenasta .
Kod prvog načina sirutka je odlična za upotrebu.
Napomena: mljeko za svježi sir se nikako ne prokuhava jer time ubijamo bakterije koje nam rade sir.
Dobar tek i puno uspjeha u izradi sira