Mlijeko – savršena hrana

By 27/01/2016Blog

Još je Hipokrat, «otac medicine« ustvrdio da je mlijeko najsavršenija prirodna hrana? Mlijeko sadrži optimalni bjelančevinski sastav, a samo jedna litra mlijeka sadrži bjelančevina kao 176 g ribe ili 163 g mesa.

Mlijeku se već stoljećima pripisuju brojna preventivna i terapijska djelovanja i ono je već u svom izvornom obliku funkcionalna hrana. U sastav mlijeka ulaze proteini, ugljikohidrati (laktoza), mliječna mast, minerali, vitamini i enzimi, a osim što doprinosi zdravlju srca, također čuva i zdravlje tvojih zubi

Vitamini topljivi u mastima, A, D, E i K nalaze se uglavnom u mliječnoj masti, dok su vitamini B kompleksa locirani u vodenoj fazi mlijeka. Najzastupljeniji minerali u mlijeku su kalcij i fosfor, minerali potrebni u velikim količinama dojenčadi i djeci tijekom rasta za formiranje kostiju i razvoj mekih tkiva, a u adolescenciji i zreloj životnoj dobi važni za postizanje vršne koštane mase i prevenciju osteoporoze.

Jedna velika čaša mlijeka može zadovoljiti:

  • oko 30 posto dnevnih potreba za kalcijem
  • 16 posto potreba za proteinima
  • 11 posto potreba za kalijem
  • 20 posto potreba za riboflavinom
  • 13 posto potreba za vitaminom B12
  • 25 posto potreba za vitaminom D

Svježe, nehomogenizirano kravlje mlijeko ima specifičan i pun okus na kojeg uvelike utječe ‘priroda’ pašnjaka na kojem krave pasu. S obzirom na to da se svježe mlijeko ne podvrgava visokim temperaturama sterilizacije svi hranjivi sastojci ostaju očuvani (što svježe mlijeko čini pravom izvornom hranom).